Louis
6 Ιανουαρίου, 2017 22:17

Οι σταθεροί υπολoγιστές του μέλλοντος

pc build

Οι σταθεροί υπολoγιστές έχουν υποστεί πολλές βελτιώσεις τα τελευταία χρόνια και συνεχίζουν να εξελίσσονται με καλύτερο σχεδιασμό, μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ, και μικρότερο μέγεθος κεντρικής μονάδας με καλύτερη κατανομή χώρου.

Οι σταθεροί υπολoγιστές, γνωστοί και ως επιτραπέζιοι υπολογιστές (desktop computers) ή υπολογιστές γραφείου, κάποτε ήταν ιδιαίτερα ογκώδεις. Πλέον, ένας σταθερός υπολογιστής με διαστάσεις κουτιού περίπου 20 x 45 x 48 εκ. (πλάτος x ύψος x βάθος) μπορεί να καλύψει και τις πιο απαιτητικές ανάγκες που θα μπορούσε να έχει ένας οικιακός χρήστης, όπως high-end gaming και rendering πολύπλοκων γραφικών και βίντεο.

Το μέγεθος του κουτιού, που είναι γνωστό και ως κεντρική μονάδα ή πύργος, καθορίζεται κυρίως από το μέγεθος της μητρικής κάρτας / πλακέτας (motherboard) που είναι το κεντρικό και βασικό τυπωμένο ηλεκτρονικό κύκλωμα ενός σημερινού υπολογιστή. Πάνω στη μητρική κάρτα κουμπώνει ο επεξεργαστής και οι μνήμες RAM, ωστόσο υπάρχουν και απαραίτητα κομμάτια ή/και περιφερειακά του υπολογιστή τα οποία συνδέονται με αυτή μέσω καλωδίων αλλά καταλαμβάνουν ξεχωριστό χώρο μέσα στο κουτί (π.χ. το τροφοδοτικό και οι ανεμιστήρες).

(Δείτε περισσότερα για τα Μεγέθη Μητρικών και για τα Μεγέθη Πύργων.)

Οι πιο συνηθισμένοι πύργοι οικιακών σταθερών υπολoγιστών ονομάζονται Full Tower, Mid Tower, Mini Tower και Small Form Factor και είναι σχεδιασμένοι ώστε να μπορούν να στεγάσουν τις μητρικές κάρτες μεγέθους EATX, ATX, MicroATX και Mini-ITX αντίστοιχα, αλλά και να μπορούν να χωρέσουν και ένα τροφοδοτικό, ανεμιστηράκια, αποθηκευτικά μέσα (π.χ. σκληρούς δίσκους) κ.λπ.


Computer Case Sizes


Motherboard Form Factors

Η Wikipedia διαθέτει μια εκτενή λίστα μεγεθών μητρικής κάρτας:

https://en.wikipedia.org/wiki/Computer_form_factor#Comparisons

Στο παρακάτω διάγραμμα βλέπουμε ότι ένας full πύργος θα χωρέσει όλα τα μεγέθη μητρικών, ενώ ένας μεσαίος πύργος ΑΤΧ, που είναι το πλέον καθιερωμένο μέγεθος πύργου στην αγορά οικιακών σταθερών υπολογιστών, θα χωρέσει όλα τα μεγέθη μητρικών εκτός ίσως από τις Extended ATX (εξαρτάται από την εσωτερική διαμόρφωση του κουτιού).

Μέγεθος Πύργου Extended ATX ATX Micro-ATX
Full Tower Ναι Ναι Ναι
Mid Tower Ίσως Ναι Ναι
Mini Tower Όχι Ίσως Ναι
Small Form Factor Όχι Όχι Ναι

Ένας Mid Tower έχει διαστάσεις κουτιού περίπου 20 x 45 x 48 εκ. (πλάτος x ύψος x βάθος), και η μητρική ATX είναι περίπου 30.5 x 24.4 εκ. (μήκος x πλάτος). Ο υπόλοιπος κενός χώρος χρησιμοποιείται για να στεγαστεί το κουτί του τροφοδοτικού, οπτικά και αποθηκευτικά μέσα, ανεμιστηράκια, αλλά και για να μπορεί να κυκλοφορεί ο αέρας μέσα στο κουτί ώστε να μην θερμαίνεται ο υπολογιστής. Στην παρακάτω εικόνα το κόκκινο περίγραμμα στην πλάτη του κουτιού, αντιπροσωπεύει την περιοχή που καταλαμβάνει η μητρική κάρτα.


ATX Mid Tower

Ο κενός χώρος στο κάτω μέρος του κουτιού χρησιμοποιείται για να μπει το τροφοδοτικό (στην κάτω αριστερή γωνία) και για να έχει χώρο μπροστά του ώστε να απλωθούν τα καλώδιά του που θα συνδεθούν με τη μητρική κάρτα, τους ανεμιστήρες και τις πλαϊνές συσκευές. Αναφορικά, υπάρχουν δύο απαραίτητες συνδέσεις μεταξύ του τροφοδοτικού και της μητρικής – μία ώστε να τροφοδοτείται όλη η μητρική και άλλη μία ειδικά για τον επεξεργαστή της μητρικής.

Ο κενός πλαϊνός χώρος δεξιά της μητρικής, χρησιμοποιείται κυρίως για ράφια όπου μπαίνουν οπτικά μέσα όπως το DVD player και αποθηκευτικά μέσα όπως σκληροί δίσκοι (δηλ. HDD) και solid-state δίσκοι (δηλ. SSD).

Το μέλλον

Οι κενοί αυτοί χώροι μπορούν να εξαλειφθούν με αποτέλεσμα να έχουμε έναν πύργο με μέγεθος σχεδόν όσο και εκείνο της μητρικής κάρτας. Για τους εξής λόγους:

  1. Τα οπτικά μέσα είναι πλέον αχρείαστα και το κόστος των SSD δίσκων μειώνεται διαρκώς με αποτέλεσμα να μπορούμε να στήσουμε έναν υπολογιστή δίχως εσωτερικούς σκληρούς δίσκους. Και καθώς υπάρχουν και μορφές SSD που κουμπώνουν επάνω στη μητρική κάρτα χωρίς να χρειάζονται καλώδια, μπορούμε να έχουμε έναν πύργο χωρίς το πλαϊνό του μέρος. Στο παρόν μπορεί να κοστίζει αρκετά παραπάνω κάτι τέτοιο, αλλά στο κοντινό μέλλον θα είναι το standard.
  2. Χωρίς την πλαϊνή στήλη και με λιγότερα καλώδια τροφοδοσίας πλέον που καταλήγουν κυρίως πάνω στη μητρική, το τροφοδοτικό μπορεί να τοποθετηθεί παράλληλα με τη μητρική και στο ίδιο ύψος, καταργώντας έτσι όλο τον κάτω κενό χώρο.

Οπότε καταλήγουμε να έχουμε ένα ελαφρύτερο και μικρότερο κουτί με ύψος και μήκος που εξαρτώνται καθαρά από το μέγεθος της μητρικής μας κάρτας. Οι μητρικές κάρτες έχουν δεχτεί πολλές βελτιώσεις στο σχεδιασμό τους και πλέον όλες οι μοντέρνες κάρτες έχουν ένα κεντρικό τσιπάκι, το Northbridge – ενώ παλιότερα είχαν και ένα δεύτερο που λεγόταν Southbridge – που συνδέεται με τον επεξεργαστή, τις μνήμες RAM και με όλες τις υπόλοιπες μονάδες της. Για να ολοκληρωθεί λοιπόν η εικόνα του μελλοντικού σταθερού υπολογιστή, ας οραματιστούμε τις βελτιώσεις στο σχεδιασμό και το μέγεθος της ίδιας της μητρικής:

  1. Εξαφάνιση των υποδοχών SATA. Από τη στιγμή που καταργείται η ανάγκη να συνδέουμε συσκευές με καλώδια SATA και αφού μπορούμε να τις κουμπώσουμε κατευθείαν επάνω στη μητρική, οι υποδοχές SATA είναι αχρείαστες.
  2. Εξαφάνιση όλων των εξωτερικών θυρών και αντικατάστασή τους από έναν και μοναδικό τύπο θύρας για όλους τους σκοπούς. Πιστεύουμε ότι στο μέλλον δεν θα υπάρχουν πολλές διαφορετικές εξωτερικές θύρες για διαφορετικούς σκοπούς όπως π.χ. USB, Parallel Port, e-SATA και HDMI. Θα υπάρχει μόνο η USB Τype-C (ή κάποια άλλη) στην οποία θα μπορούμε να συνδέσουμε τα πάντα – εξωτερικούς δίσκους κ.α. αποθηκευτικά μέσα, οθόνες, ηχεία, μικρόφωνα, ακουστικά κ.λπ. Εξαίρεση ίσως να αποτελεί η αγαπημένη μας δικτυακή θύρα Ethernet.
  3. Τέλος, κάτι που ίσως να γίνει στο μακρινό μέλλον, οι “δίσκοι” SSD θα φτάσουν σε ταχύτητα τις μνήμες RAM (που τώρα έχουν 10πλασια ταχύτητα) και οπότε θα ενοποιηθούν.

Οπότε για να τα συνοψίσουμε, ένας κοινός σταθερός υπολογιστής του μέλλοντος θα είναι κάπως έτσι:

  • Θα είναι αθόρυβος αφού δεν θα υπάρχουν τα μηχανικά του μέρη όπως οι μηχανικοί σκληροί δίσκοι και τα DVD players. Επιπλέον, η αθόρυβη υδρόψυξη θα προτιμάται από τη θορυβώδη αερόψυξη με ανεμιστηράκια.
  • Θα αποτελείται μόνο από το κουτί, το τροφοδοτικό και τη μητρική κάρτα.
  • Το κουτί θα είναι ελαφρύτερο και μικρότερο με ύψος και μήκος που θα εξαρτάται καθαρά από το μέγεθος της μητρικής μας κάρτας.
  • Η μητρική κάρτα πέρα από τις αναπόφευκτες υποδοχές τροφοδοσίας θα έχει μόνο υποδοχές για τον επεξεργαστή, για μνήμες και για κάρτες επέκτασης.
  • Η μητρική κάρτα θα έχει μόνο 1-2 τύπους εξωτερικής θύρας. Ethernet και USB Type-C.

Μπορούμε να ολοκληρώσουμε την εικόνα με ατελείωτες σχεδιαστικές επιλογές επί του πύργου όπως φώτα LED στο εσωτερικό του και πλευρά από διαφανές plexiglass.

avatar

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.